Det er sundt, når der går ged i aftensmaden og mælken

Det smager godt af kød. Det er nemt at tilberede. Det er rigt på proteiner og fattigt på fedt. Og så er der endda nogle, som mener, at gedekød belaster klimaet mindre end oksekød. Kort sagt – der er mange gode grunde til, at vi skal tage geden med til bords.

 

Derfor brugte Tobias Christensen i 2016 hele sin opsparing på at købe geder, indrette stald og malkeanlæg, samtidig med at han passede et arbejde ved siden af, så der var styr på indtægter og udgifter. Han havde egentligt planer om at uddanne sig til landmand, men den unge fyr havde ikke ro i rumpen til hverken folkeskolen eller landbrugskolen.

Men med et godt hoved, masser af energi og gå på mod har han alligevel kastet sig ud i sin egen produktion af gedemælk og -kød.

I dag kan produktionen af Nørgaards Geder både løbe rundt og betale Tobias Christensens løn. Selv om en af hans tidligere lærer havde spået, at han ”aldrig ville blive til noget”, har Tobias Christensen med vestjysk stædighed og økonomisk snusfornuft formået at skabe en sund forretning baseret på sunde vestjyske fødevarer.

Ifølge Tobias Christensen kan gedekød konkurrere med kyllingekød på sundheden, da kødet indeholder mere protein, mindre fedt og mere jern. Hertil kommer, at proteinerne i gedemælk er lidt anderledes end komælk, så mange med laktoseintolerance tåler gedemælken uden problemer. Smagen er til gengæld stort set den samme. Iværksætteren har lavet en blindtest for familie og venner, hvor ingen var i stand til med sikkerhed at udpege gedemælken. Og med en mindre klimabelastende produktion er Tobias Christensen ikke bange for at sige: ”Fremtidens malkeko er en ged”. 

Tobias Christensen har i dag 600 geder på en gård ved Videbæk – og han tager gerne imod gæster, så hold øje med Facebook-siden Nørgaards Geder og kig forbi, næste gang der bliver inviteret til ”Åben stald”.