Smag og oplev Skjern Enge

Hvad smager Skjern Enge egentlig af? Tag med på tur og find ud af det.

5 fødevarevirksomheder er gået sammen i et klyngesamarbejde om at tilbyde ture med smags- og naturoplevelser for borgere, turister, foreninger og andre, med interesse, for lokale føde- og drikkevarer, tilsat historien bag produkterne.

Tag med på en hyggelig smags- og oplevelsestur på cykel eller i bil. Forkæl smagsløgene og få de gode historier fra producenterne selv. Du vil opleve fødevarer i særklasse, bæredygtighed, økologi og pirrende smagsoplevelser. Laksefiskeri i verdensklasse, autentiske fortællinger, prisvindende whisky, nyfortolkning af den danske snaps og tapas fra hav, fjord og enge er ingredienserne i en uforglemmelig dag.

Du cykler fra sted til sted i samlet flok og oplever den vestjyske natur. Tag din egen cykel med – eller lej en cykel i Skjern. Turen mellem de 6 stop på gourmetrundturen er ca. 21 km. Hvis du kører tilbage til Skjern centrum efter sidste stop, er den samlede distance ca. 28 km. Hvis du hellere vil køre i egen bil fra sted til sted, er det også en god oplevelse.

Pris pr. person: kr. 699,- inkl. moms.

 

SMAGS- OG OPLEVELSESTURE I 2024:

  • Onsdag den 22. maj 2024 kl. 10.00-17.00
  • Fredag den 20. september 2024 kl. 10.00-17.00

 

7 timers smags- og oplevelsestur på cykel eller i bil

  • 10.00 Mødested: Kirkeskolens p-plads, Enghavevej 10, Skjern
  • 10.10–10.30 Fortælling om den Grønne Korridor og Vandhaverne i Skjern
  • 11.00–12.00 Oplæg om Skjern Å Laksen hos Laksens Hus, inkl. kaffe og rundstykker
  • 12.00–12.45 Besøg på Aanumgaard, hør om Skjern Enge før og nu, inkl. saft og kage
  • 13.00–14.00 Lækker frokosttapas med 5 lokale tapas fra hav, fjord og enge på Hotel Skjern, inkl. en drikkevare (vin/øl/sodavand)
  • 14.45–15.45 Rundvisning og smagning hos Stauning Whisky
  • 16.00–17.00 Fremvisning og smagning hos Lowlands inkl. smagsoverraskelse

 

Turene gennemføres ved min. 15 deltagere.

 

Skjern Enge Klyngen består af

Lowlands Denmark
Aanumgaard
Laksens Hus
Stauning Whisky
Hotel Skjern

Området Skjern Enge

To majestætiske hængebroer og trækfærger, der betjenes på middelalderlig vis, forbinder Danmarks eneste floddelta og et net af småløb og øer gravet af Skjern Å. Som en stor doven flod løber den de sidste tyve kilometer gennem Skjern Enge, før den når Ringkøbing Fjord. Den giver liv til et landskab af store vidder og en mosaik af slyngede vandløb, søer, enge og rørskove på sin vej. Danmarks største naturgenopretningsprojekt har igen lokket vadefugle og høge til, skabt grobund for sjældne planter som krebseklo, pilblad og kærmysse og har fået havørred og laks tilbage i Skjern Å.

 

Laksen er tilbage

Den var næsten ved at uddø, Skjern Å-laksen, men nu svømmer den lystigt igen - som den har gjort det siden oldtiden - til åen for at gyde og tilbage igen til Atlanterhavet. Skjern Å kan måle sig med lakseelvene i Norge og er kravlet op i toppen af listen over de bedste steder at fange laks i Europa. Og selvom de fleste laks må sættes ud igen, så er det en hel særlig oplevelse af fiske efter den farvestrålende laks i Danmarks eneste flod. Tålmodighed er en dyd, men er man heldig, så kan man få op til 130 centimeter på krogen.

 

En kulinarisk rugekasse

Den genoplivede natur og området omkring Skjern Enge danner rammen for helt særlige oplevelser og er hjemstavn for økologiske landmænd og kreative fødevarehåndværkere, der skaber nye produkter og smagsoplevelser af områdets afgrøder, dyr og botanik.

Området omkring Skjern Å, i hjertet af den vestjyske agerjord, er en kulinarisk rugekasse for madiværksættere og produktionssteder for fødevarevirksomheder. Her finder man også udsalgssteder og udstillingsvinduer for områdets mange producenter, der har fokus på naturlighed, økologi og smag. 

 

 

Her præsenterer de nicheprodukter i form af håndlavede nyfortolkninger af gode vestjyske råvarer, blandt andet koldpresset most af forskellige sorter, likører og egnsoste. Ostene laves på mælk fra køer, der har græsser på naturplejearealer i Skjern Enge. Man kan også finde skinker, der kommer fra Økogårdenes fritgående grise.

Mange af Skjern Enges fødevarer finder vej ud til restauranter både lokalt og rundt om i landet. Lokalt kan man kombinere ophold og gastronomi med laksefiskeri. Læs mere hos Hotel Skjern og Laksens Hus

 

Gyldne dråber

Ved Stauning er man også leveringsdygtig i whisky fra det lokale destilleri Stauning Whisky, der både kan give varmen og fungere som ingrediens i smagfulde retter hos de lokale restauranter. Dråberne kommer i gyldne varianter, der er et friskt indspark i en whiskyverden, der ofte er gammeldags og old world. Rødderne er dog stadig solidt plantet i den vestjyske muld, og metoderne lige så nøjsomme. Byg og rug kommer fra den lokale landmand og maltes ved gulvmaltning.

Der bliver også lavet snaps på alskens ingredienser fra engene ved Skjern af Lowlands Denmark. Her forsøger man at redefinere snapsen og bruger blandt andet brugte whiskyfade til at lagre brændevinen i. Her er ingen aflæsninger af tidsånden eller dogmer, men derimod en legende tilgang, hvor smag er helt fremme og botanik er i fokus.

Find lokale gårdbutikker

Tag på opdagelse blandt områdets gårdbutikker som har spændende specialiteter fra områdets passionerede ildsjæle på hylderne.

Læs mere